Böcker

”SVENSKA OSTRON – HAVETS JUVELER” på Votum & Gullers Förlag, Karlstad

Copyright 2015 Elisabeth Öhman (text), Åsa Dahlgren (foto), Elisabeth Larsson (projektledare) och Votum & Gullers Förlag, Karlstad

Form Sanna Sporrong

ISBN 978-91-87283-52-9

Tryckt i Lettland 2015.

Boken går att beställa via elisabeth@sender.se

Pris 245 kr exkl frakt. Gilla gärna sidan Facebook/SvenskaOstron också!

Omslag_Svenska-ostron_20150116

 

 

 

4591_0865

 

 

 

 

 

 

 

En sann kärleksförklaring till svenska ostron!

Visste du att svenska ostron håller toppklass? De charmiga, små hälsobringande molluskerna trivs allra bäst längs Bohuskusten, i de gynnsamma vattenförhållanden som Skagerack serverar.

Ostron gäckar fantasin, de är mytifierade och väcker förundran. Kanske för att de är så ekosmarta – för inuti sin lilla kropp har de ett helt reningsverk. Och visste du att ostron är rena hälsobomben med ett rikt utbud av mineraler, vitaminer och spårämnen?

Men varför lever ostron i dunkel förmörkelse av andra skaldjur? Hur kan de växla mellan hona och hane? Varför måste ostron plockas upp för hand av dykare? Och vilken färg har de egentligen på blodet? Är det rött eller genomskinligt?

Nu är det dags att ändra på myten om ostron. I boken ”Svenska ostron – havets juveler” får vi träffa ostronens verkliga eldsjälar. Tillsammans med dem vill vi välkomna en bredare publik att servera svenska ostron på vardagsmatbordet.

Läs, smaka och njut!

”MATSTADEN – en glennsande hyllning till Göteborg”

IMG_1975

 

 

 

 

 

 

 

Få städer har så stark matgenuinitet som Göteborg. Få matälskande foodies har så mycket att smaka på, så mycket att uppleva och så mycket att välja mellan. Men vad är det egentligen som gör Göteborg till en matstad?

Är det naturrikedomarna? Skaldjuren? Det geografiska läget? Det närodlade? Stadsmiljön? Västerhavet? Göteborgarna? Andan? Entreprenörerna? Kockarna? Restaurangerna, caféerna – eller allt det i en charmig och oemotståndlig mix?

I boken ”MATSTADEN en glennsande hyllning till Göteborg” reder vi ut frågan och upplever smakerna ur den snart 400-åriga stadens skafferi. Här finns en dynamik som utvecklats i skön anda från vardagsmaten i arbetarklassens Majorna till den högre kokkonstens gastronomi.

Bland ståtliga Michelin-stjärnor, White Guide-utmärkelser och internationella succéer finns det alltid hjärterum för en klassisk halv special med gôtt mos vid Mariaplans korvkiosk, en nystekt strömmingsflundra hos Mannerström på Kometen, en pinfärsk King Size Deluxe räkmacka på Heaven23 eller en nyrostad kaffe hos da Matteo.

Göteborg är staden där lokala råvaror blandas med influenser från världens kök. Mixen mellan dagens fångst i Feskekörka och foodtrucks, Hagabullar och ekologisk levain, bambamat och raw food är vital och evolutionär. I Göteborg är det möjligt.

I boken berättar människor om sina bästa matupplevelser. Vi träffar kockar och restauratörer, kändisar och urgöteborgare, matlådelagare och uteätare. Vi besöker fik, kvarterskrogar, syltor och stjärnkrogar, vi doftar, smakar och njuter. Ett och annat recept smyger sig också in bland fina göteborgsbilder.

”MATSTADEN” är en unik faktabok i reportageform som ges ut av Votum & Gullers Förlag. Text Elisabeth Öhman.

 

SPÄNNINGSROMAN

Just nu skriver jag på en spänningsroman med feelgood-doft i fiktiv miljö där verkliga världshändelser bär intrigen. Planerad utgivning 2017.

IMG_1932

 

 

 

 

 

 

FÖRFATTARCOACHUPPDRAG:

”BONNIE BIPOLÄR”

En varm och personlig diktbok där Joanna Lundmark berättar om hur det är att ha diagnoserna ADHD och Bipolär typ 1. Samtidigt.

Här har jag varit redaktör och coachat författaren att våga gå ut med sin text och helt öppet visa hur det är att leva med diagnoser som påverkar alla faser i livet.

Utgiven på Solentro Förlag i november 2015.

Beställ via elisabeth@sender.se Pris 245 kr + frakt.

IMG_1985

Ur boken ”Bonnie Bipolär”:

”Jag heter Joanna Lundmark och är född 1986 i Kungsbacka. Jag fick diagnosen ADHD när jag var 17 år gammal och diagnosen Bipolär sjukdom typ 1 när jag var 27 år gammal.

Bipolär sjukdom är en av de tidigaste beskrivna sjukdomarna. Redan 400 år före Kristus finns beskrivningar om tillståndet Melancholia och mani.

Jag har aldrig varit deprimerad utan bara manisk.

Idag äter jag många mediciner och får injektioner för att leva så symtomfri som möjligt.

Under 2013 fick jag en manisk psykos vilket ledde till att jag vårdades på psykavdelning några månader. Där började jag skriva ner några rader som jag vill dela med mig av”.

 

”NÄRKONTAKT MED DIG SJÄLV”