Recensioner

BTJ/Bibliotekstjänst:

Öhman, Elisabeth

Svenska ostron 

Publiceras i BTJ-häftet nr 9, 2015.

Lektör Eeva-Stiina Sundén

 Recension

I denna bok, producerad av föreningen Svenska Ostron, presenteras det svenska ostronet som lever och växer i Skagerack vid bohuslänska kusten. Syftet är att öka intresset för och sprida kunskap om ostronet, havets läckerhet.

Boken innehåller till övervägande del illustrationer i form av färgfoton, varvat med faktaavsnitt om ostron och presentationer av ostronälskare. Det är mer en faktabok än vad den är att betrakta som matbok med regelrätta recept med ostron. Ostronets biologi, när det är som bäst att äta, hur ostron odlas i världen och ostronets roll i historien varvas med de bohuslänska kockarnas bästa ostronrecept, ca tio till antalet. De få recepten är enkla -ostron serveras ofta med lite topping som rörs ihop och ger smak. Illustrationerna är Åsa Dahlgrens stämningsfulla färgfoton med havsnära motiv med läckert serverade ostron. Sammanfattningsvis en gedigen och inspirerande bok.

Boken på bibl

 

 

 

 

 

 

 

www.btj.se

Kupé, nr 4 april 2015:

IMG_1986

IMG_1965

 

 

 

 

 

www.nyhetsrum.sj.se

Ortstidningen Norra Halland, Kungsbacka den 20 mars 2015:

Bettan i NH

 

 

 

 

 

www.norrahalland.se

Ölandsbladet den 7 februari 2015:

IMG_1968

 

 

 

 

 

 

 

www.olandsbladet.se

Persnäsportalen den 2 februari 2015:

Gillbergaförfattare ger ut unik bok

Elisabeth Öhman - "Ostron - havets juveler"Nu kan frilansskribent Elisabeth Öhman, boende i Gillberga och Kungsbacka, även titulera sig författare. I debutboken ”Svenska ostron – havets juveler” skriver hon fängslande om våra världsunika svenska delikatesser – ostronen.
Elisabeth är uppvuxen vid Sveriges ostkust, men är numera delboende på västkusten, där de rara ostronen återfinns, vilka fängslat hennes intresse sedan två år för intervjuer och skrivande. Boken är ett färgsprakande collage av möten med dykare och kockar, recept, fakta, historik och upplevelsetips – ja, allt du kan tänkas vilja veta om våra svenska ostron. Och det var också syftet med boken, säger Elisabeth, att öka kunskapen om våra svenska ostron, som ju håller absolut högsta klass i världen. Och nyttiga är de också, tillägger hon, de små söta molluskerna.
Författare Elisabeth ÖhmanÅsa Dahlgren har fotograferat alla läckra bilder till boken och Elisabeth Larsson är samarbetspartner.
”Svenska ostron” är utgiven på Votum förlag och finns snart i din butik och på nätet till försäljning.
Trevlig spis!

Bilden: Författare Elisabeth Öhman, Gillberga och Kungsbacka

 

www.persnas.se

Frontview Magazine, Göteborg, nr 1 2015:

IMG_1964

 

 

IMG_1962

 

 

 

 

 

 

 

www.frontviewclub.se